CITRON – UŽITEČNÝ CIZINEC V NAŠÍ DOMÁCNOSTI

CITRON – UŽITEČNÝ CIZINEC V NAŠÍ DOMÁCNOSTI

Citron je mnohem cennější a univerzálnější plod, než si možná myslíte. Většina z nás používá běžně toto ovoce jako zdroj vitamínů a příjemné vůně a chuti např. do nápojů, sladkého pečiva a dalších pokrmů. Ne každý už ale ví, že citron můžete použít i při úklidu, přesněji při mytí a čištění. Některé hospodyňky používají citronovou šťávu místo saponátů při mytí nádobí, vymačkanou polovinou citronu se dá potřít špinavou plochu, kde může citronová šťáva dobře odstranit mastnotu a další nečistoty, citron má i bělící účinky a dá se použít i proti sanitru (vodní kámen).

Pokud ho necháváte nějaký čas působit, dejte pozor, obsahuje přece jen kyseliny, byť přírodní. Citlivé či narušené povrchy by citron mohl při delším působení poškodit.

Asi není potřeba zdůrazňovat, že použití citronové šťávy a zbytků použitých citronů je ekonomičtější a ekologičtější, zdravější varianta úklidu, než používání běžných agresivních chemických přípravků…

Fakt, že je citron dobrým zdrojem vitaminu C, je všeobecně známý. Podle lékařských výzkumů má však citron na lidské zdraví účinky až zázračné. Údajně ničí zhoubné buňky 12 druhů rakoviny, a to mnohem účinněji a šetrněji, než dosud v běžném lékařství užívané postupy. Je ale také účinný proti toxinům, plísním, bakteriím a dokonce i proti vnitřním parazitům v lidském těle.

Je zajímavé, že více prospěšných a léčivých látek je ve slupce, než ve šťávě citronu. (Pozor ale na chemicky ošetřené plody.)

Citrony je dobré uchovávat v chladnu a tak, aby nevysychaly. Pokud chcete citron uchovat delší čas v dobré kondici, můžete ho rozpůlený nebo i celý zabalit do sáčku či fólie a zamrazit. Podaří-li se Vám koupit citron chemicky neošetřený a nebo si pěstujete své vlastní citrony, lze pak zmražený citron použít velmi dobře nejen jako porci výborné šťávy, ale i jako zdroj velmi zdravé citronové kůry, která se nastrouhaná dá použít na zvýraznění a zpestření chuti mnohých jídel. Doporučuje se tak nepřeberná škála nápojů a pokrmů, kde údajně citronová kůra nebo zmražený nastrouhaný citron překvapivě a zároveň vhodně doplňuje původní chuť pokrmu, že spíše doporučím, abyste se nebáli zaexperimentovat, než abych tu vypisovala předlouhý seznam jídel a nápojů.

Na přelomu roku jsou naše domácí zdroje vitaminů už jen skromné, je tedy o důvod víc pozastavit se nad malým kouzelníkem – citronem a zkusit právě teď něco nového, a třeba i změnu svých zvyků. Vím, je to těžké, ale nejen tady platí, že „změna je život…“